måndag 30 januari 2012

Fem månader

Idag blir Vilgot fem månader och den här gången känns det faktiskt som att det var länge sen han blev fyra månader. Tidigare har det känts som att hans förra månadsdag var typ igår. Med det sagt betyder det inte att tiden går långsamt. Han växer så att det knakar och det går alldeles för fort.

Härom dagen bytte vi till sittdelen på vagnen med ångestklumpen i halsen nästan. Han är så stor nu! När han var nykläckt kunde han ligga på min överkropp och sova halva dagarna. Då fick jag väcka honom när han åt för att han somnade så lätt. Nu är det precis tvärtom. Att ligga och sova på mammas mage finns inte längre, här ska upptäckas! När han ska sova måste jag ligga knäpptyst och blunda och smyga försiktigt, försiktigt när han har somnat för att inte råka väcka honom.

Han äter smakportioner, gröt och frukt varje dag och ammas mellan måltiderna. Vi började ju med maten på hans fyramånadersdag och till en början gick det galant. Nu har han kommit in i en liten fas där det inte är riktigt lika lätt att få honom att äta. Banan går ner utan problem, men mat får man lirka lite mer med. För någon dag sen åt han en hel banan, så om han bara får något han verkligen gillar är det inga problem att få ner det. Än så länge gör det inget att en hel måltid råkar vara en banan istället för mat eftersom att han ammar. Sen däremot, när han ska äta mat hela dagarna och bara ammas på kvällarna och nätterna, då känns det lite viktigare att han får i sig matmat när det är dags för mat. Frukt får han äta till mellanmål.

Han sitter rätt bra i stolen och ganska bra utan stöd också. Det brukar bli så att han ligger framåt med överkroppen över benen när han sitter utan stöd och ibland välter han.

När han är i magläget brukar han försöka krypa och det går väl sådär. Kroppen svänger sida till sida med armar och ben i luften och ibland byter han approach och lyfter på rumpan, men än så länge kommer han inte framåt. Däremot kan han vrida hela kroppen och på så sätt ändra riktning och det är väl en bra början.

När han ligger ner rullar han oftast över direkt till mage och leker en stund med diverse saker. Han brukar ta stöd med armarna för att komma upp med huvudet och titta sig omkring, men efter en stund brukar det bli för jobbigt och då kommer lilla gnället. Han har bara vänt sig om från mage till rygg tre gånger och det har alltid varit i soffan. Idag gjorde han ett försök när han låg på golvet men kom bara halvvägs. Snart listar han väl ut hur man gör.

Han börjar bli väldigt medveten om saker och ting nu också. Spegeln är väldigt rolig, det är ju så roligt att flörta med killen mittemot och med mamma för den delen. Han är väldigt flörtig överlag. Han vet vilka ljud och gester han ska dra till med för att få sig lite uppmärksamhet. När han tycker att vi lyssnar för dåligt drar han till med sin högfärdshosta. Jag brukar svara med att hosta tillbaka och då skiner han upp som en sol.

När han vill mysa lägger han armarna omkring en som när man kramas och lägger munnen mot ens ansikte. Att få pussar och kramar av sin fem månader gamla son är det bästa i hela världen.

3 kommentarer:

  1. Helena och Jonathan30 januari, 2012 17:12

    Grattis Vilgot på 5-månadersdagen!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att få pussar och kramar, det vill jag också få! Än får jag nöja mig med att liv drar mig i håret och försöker äta upp mig :-)

    SvaraRadera
  3. Jag älskar när han myser, det gjorde han senast igår på coop :) /Malin

    SvaraRadera